Bemelegítés

1. gyakorlat: Készíts listát a pozitív tulajdonságaidról és az érdeklődési körödről!

Foglald össze azokat a dolgokat amikről azt gondolod jó vagy benne és azokat, amelyekben jól is érzed magad. Ha nem vagy benne biztos, hogy mi lenne az, ami igazán érdekelhet, akkor gondolkodj el rajta, hogy mit csinálnál, ha hirtelen kapnál néhány szabad órát? Sportolás, számítógépes programok, vagy valamilyen gazdasági téma érdekelne jobban? Ne erőltess semmit magadra, az sem baj, ha hagyod a gondolataidat kicsit sodródni.

2. gyakorlat: Értékelj minden elvégzendő tevékenységet és szűrd ki azokat, amelyekben nem érzed jól magad!

Ez akkor működik, ha valóban őszinte vagy magaddal. Nem azt jelenti, hogy nem szükségesek a kompromisszumok, de segíthet, hogy megfogalmazd mi az amit biztos nem szívesen csinálnál. Például ha az ülőmunkával önmagában nincs gondod, de ha ebből a nap felét különböző ügyfelekkel kell töltened, akkor az már kényelmetlen lenne, nyugodtan ismerd be – első körben magadnak.

Erősítés:

3. gyakorlat: Ne az „álommunkahelyet”, hanem a hozzád illő lehetőségeket keresd!

Sokan kergetnek jól hangzó pozíciókat, vonzódnak jól csengő cégekhez, de ezek még korántsem biztosítják, hogy boldoggá és egészségessé teszik a hétköznapjaidat. Keresd meg azt, ami igazán a szenvedélyed lehet.

4. gyakorlat: Fejleszd a tudásod és találd meg a szakterületed!

A munkáltatók értékelik, ha látják a tudásvágyat, a kezdeményezőkészséget a kollégákban, emellett az önmotivációnak is sokat segíthet, ha megpróbálsz lépést tartani a trendekkel, teret engedsz az új ötleteknek és perspektíváknak.

5. gyakorlat: Erősíts rá a soft skillekre!

A szakmai ismeretek mellett legalább olyan fontos, hogy emberileg is felkészítsd magad az új kihívásokra. Egy jó kommunikációs képességekkel és toleranciával rendelkező jelölt biztosan sokkal tovább találja meg a számítását, hiszen a munkahelyek tipikusan azok a helyek, ahol a leginkább szükség van a változások rugalmas kezelésére.

6. gyakorlat: Keress egy ahhoz hasonló embert, amilyen szeretnél lenni!

Ha megvan, hogy idén, 1 vagy épp 10 év múlva hol szeretnél tartani a karrieredben, akkor keress egy olyan szaktekintélyt, akinek a szakmai útja inspirálhat. Kövesd a közösségi médián keresztül, nézd meg a LinkedIn-en, vagy ha rendelkezik bloggal, akkor kezdd el olvasni. Garantáltan sokat tanulhatsz és nagy valószínűséggel segít a saját elképzeléseid csiszolásában.

Levezetés:

7. gyakorlat: Teszteld magad!

Ha sikerült olyan feladatot kapnod, amiről úgy gondoltad inspirál, vagy kaptál egy lehetőséget egy új pozícióban, akkor figyeld és teszteld magad. Valóban ez az amiben jól érzed magad? Olyan, mint amilyennek elképzelted? A próbaidőszakok arra is jók, hogy visszajelzéseket adj a kollégáidnak és a főnökeidnek, nyugodtan kérdezz, ne hallgasd el a megérzéseid és a véleményed magad elől és mások előtt sem. Ha úgy érzed nagyon téves útra léptél, akkor sincs nagy baj, lépj vissza az első gyakorlatokhoz, csekkold a listáid, valószínűleg találsz még ott használható ötletet, vagy rendezd újra a gondolataid, mert ez még mindig kifizetődőbb hosszú távon, mint benne maradni valamiben, amit nem szeretsz.

És kifúj…

Végezetül pedig azt tanácsoljuk, hogy vegyél egy nagy levegőt, majd fújd ki, próbálj meg nem stresszelni, hiszen akkor a fenti tevékenységek elveszthetik értelmüket és legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy elhamarkodottan döntesz a karrieredről.

Sok sikert kívánunk!