A vállalati oldalon eltöltött évek alatt számos sikeres és sikertelen technikával találkoztam, amely alapján egyértelműen kiderült, mi az, amit érdemes követnünk, és mi az, amit biztosan el kell kerülnünk, ha a következő hónapokban magasabb összeget szeretnénk látni bankszámlánkon.

Ha nem kapok fizetésemelést, elkezdek munkát keresni.”

A kölcsönös elégedettség mind a munkáltató, mind a munkavállaló érdeke. Vezetőnk nem az ellenségünk, de ő is emberből van, támadásra támadással fog reagálni. Nem érdemes „rárontani”, főleg nem egy olyan helyzetben, amikor látjuk, hogy elfoglalt. Még, ha esetleg egy másik kollégánál működött is ez a bevett módszer, nem jelenti azt, hogy nálunk is fog. Főleg azért nem, mert a vállalatok inkább előbb, mint utóbb, de biztosan megelégelik ezt a hozzáállást, és azonnali elutasítás lesz a reakció. Mellékhatásként pedig könnyen a „nehezen kezelhető kolléga” kategóriába kerülhetünk.

Jár nekem!”

Még akkor sem javasolt a fenti magyarázatot adni a fizetésemelési kérésre, ha tényleg kitettük a lelkünket a cégért, rengeteget túlóráztunk, sikerre vittünk egy nehéz projektet vagy vezetőként nehéz helyzetben álltunk helyt. Ugyanezt valószínűleg még sokan mások is elmondhatják magukról. Koncentráljunk az eredményeinkre, a sikerekre, beszéljenek azok helyettünk, ráadásul a fenti hozzáállás a kollégák körében sem tesz majd népszerűvé.

Egy másik kolléga is kapott…”

Bár az alapvető emberi természethez hozzátartozik az, hogy másokhoz hasonlítjuk magunkat, egy munkahelyi környezetben a fenti mondat sajnos semmilyen körülmények között nem állja meg a helyét, ha fizetésemelésről van szó. Még akkor sem, ha ugyanazt a munkakört tölti be, mint mi. Érdemes több dolgot végig gondolni ilyenkor: ugyanolyan munkatársunk tapasztalati háttere, szenioritása, tudása, felkészültsége, hozzáállása, mint a mienk?

Hosszú évek óta lojális vagyok.”

Manapság valóban egyre ritkább, hogy valaki, 5, vagy akár 10 évnél több időt tölt egy munkahelyen, éppen ezért ez mindenképpen becsülendő munkáltatói oldalról. De önmagában az évek száma nem része a fizetést meghatározó faktoroknak, így nincs értelme ezt előhozni.

Az ismerősöm is ennyit keres.”

Nyilvánvalóan fontos, hogy tudjuk, hogy a piacon hogyan alakulnak a fizetések, hasznos ismerni a munkaerő-piaci helyzetet. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy minden cégnek egyéni szabályrendszere van a fizetések tekintetében, és a legtöbb esetben a bérek pozícióhoz kötöttek. A nagyarányú eltérések persze mindenkit elgondolkodtatnak, de munkáltatónk pénzügyi helyzete sem hagyható figyelmen kívül. Ha éppen csökkenő tendenciát mutatnak a megbízások, nem ez lesz a megfelelő időpont egy beszélgetéshez. És soha ne feledjük, hogy távolról a szomszéd fűje mindig zöldebb.

Extra kiadásom támadt.”

Kifejezetten negatív visszhangja van annak, ha valaki magánéleti problémáit próbálja a vállalaton keresztül megoldani, hiszen a munkáltatónak nem kötelessége, hogy előre nem látható kiadások kapcsán kisegítsen bennünket. Többször tapasztaltam már olyat, hogy egy munkáltató saját magától döntött úgy, hogy valamilyen formában megsegíti a nehéz helyzetbe került kollégát, de ezen döntések soha nem nyomásra születtek meg.

Összességében a nyugodt, megfontolt hozzáállás, a tényszerű, valódi teljesítményre alapozott higgadt érvelés mindig kifizetődőbb. A fenti mondatokat pedig érdemes mielőbb törölnünk a szótárunkból.

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehet eredményesen fizetésemelést kérni, olvasd el a témában hamarosan megjelenő következő cikkünket is.